Szaszłyki z pieczonymi ziemniakamii ajvarem

Szaszlyki z ajwarem

Wyśmienite szaszłyki w obłędnej marynacie podawane z pieczonym ziemniakiem i domowym ajvarem.

Składniki:(6 porcji)
Szaszłyki:
1,5 kg piersi z kurczaka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
3 czerwone cebule
200 g boczku wędzonego
250 g fety
Marynata:
1/2 papryczki chilli
3 ząbki czosnku
1/2 limonki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki lubczyku
1/2 łyżeczki przyprawy grillowej
kilka nitek szafranu
3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
po 1/4 pęczka pietruszki, szczypiorku i koperku
Ajwar:
3 małe czerwone cebule
2 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
1 bakłażan
1 cukinia
sól,pieprz
40 ml oliwy
20 ml białego octu balsamicznego
sos tabasco
1/4 pęczka natki pietruszki
Oraz:
6 dużych ziemniaków
sól, pieprz
1 łyżeczka kminku
60 g masła
250 ml kwaśnej śmietany 30%
1/4 pęczka szczypiorku
kilka listków kolendry

Piersi z kurczaka kroimy w 1,5 cm kostkę. Przygotowujemy marynatę. Z papryczki usuwamy gniazda nasienne, miąższ siekamy bardzo drobno. Czosnek obieramy i również drobno siekamy. Limonkę wyszorować, umyć, skórkę zetrzeć na tarce. Sok wycisnąć i wymieszać z posiekaną papryczką i czosnkiem. Dodajemy zioła, przyprawę grillową i rozgnieciony szafran. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Szczypiorek, koperek i natkę myjemy i siekamy drobniutko. Mieszamy z marynatą, dodając także oliwę. Do marynaty wkładamy mięso, mieszamy. Odstawiamy na noc do lodówki.

Paprykę do szaszłyków pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w 1,5 cm kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki, rozdzielamy na pojedyncze warstwy. Boczek kroimy w plastry. Fetę w grube plastry.
Na szpikulce do szaszłyków nabijamy na przemian, mięso, cebulę, boczek, paprykę i ser.

Warzywa na ajwar myjemy, obieramy i kroimy na większe kawałki. Układamy na blasze do pieczenia, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Pomiędzy warzywa wkładamy ząbki czosnku. Pieczemy ok 30- 40 minut w 220 stopniach na termoobiegu.
Warzywa po upieczeniu studzimy, obieramy ze skórki i miksujemy z 2 łyżkami oliwy i łyżką octu. Doprawiamy solą, pieprzem, tabasco i dodajemy posiekaną pietruszkę.

Ziemniaki dokładnie szorujemy. Gotujemy w mundurkach ok 30 minut z solą i kminkiem. Studzimy. Nacinamy wzdłuż, lekko rozchylamy i oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy w nacięcie po kawałku masła. Zawijamy ziemniaki w folię aluminiową.

Szaszłyki oraz ziemniaki grillujemy ok 30 minut.
Śmietanę mieszamy z drobno posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem.

Na talerze wykładamy szaszłyki. Ziemniaczki rozwijamy z foli, nakładamy na nie po kleksie śmietany. Podajemy z ajvarem.
Smacznego!

Mogą Ci posmakować...

3 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search