Menu+

Syrop,sos z czarnej porzeczki

Opublikowano 23 lipca, 2012 w Przetwory



syrop z czarnej porzeczki,sos z czarnej porzeczki

Syrop z czarnej porzeczki, bardziej robiłam go jako dodatek do lodów, czy sos do potraw, można go też rozrabiać z wodą i pić. Źródło

Składniki:
1kg czarnej porzeczki
50 liści z czarnej porzeczki
6 szklanek cukru
6 szklanek wody

Umyte i oczyszczone owoce oraz liście gotujemy 30 minut, zalewając wodą, na małym ogniu. Po tym czasie przelewamy przez gęste sito, odcedzając sok. Do soku dodajemy cukier i ponownie gotujemy 30 minut. Przelewamy do wyparzonych słoików i pozostawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



3 komentarze

  1. Szkoda że nie mam porzeczek. Bardzo fajny dodatek do lodów

  2. Ja znam sök z porzeczek,ale czemu te liscie co one daja`?

    • W liściach czarnej porzeczki jest mnóstwo witaminy C i innych pierwiastków które dobroczynnie działają w trakcie przeziębienia szczególnie, poza tym w liściach także jest aromat porzeczki 😉

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *