Menu+

Syrop z płatków róży

Opublikowano 9 czerwiec, 2013 w Desery, Dodatki, Przetwory



Syrop z płatków róży

Syrop z płatków róży to świetny dodatek do deserów, wypieków, lodów itp. 

Składniki:
Płatki dzikiej róży
cukier

Płatki róż dokładnie oczyszczamy i płuczemy zimną wodą (pamiętajmy żeby zbierać w miejscach z dala od ulic, dróg itp.). Nie podaje konkretnych proporcji płatków i cukru, bo cała sztuka polega na tym, że przesypujemy płatki róż cukrem w słoiku . Ja robiłam to na oko. Całość zamykamy i odstawiamy na ok 3 dni, aż płatki puszczą soki.  Gotowy syrop przelewamy do słoiczków. 

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *