Menu+

Syrop z mięty – mohito zimą

Opublikowano 1 lipca, 2012 w Dodatki, Napoje, Przetwory



Taki syrop przyda się do mohito zimą, gdy ciężko jest z dostaniem świeżej mięty. Po za tym można go stosować do herbatki.

Składniki:

Listki świeżej mięty

cukier

Na dno słoja wsypujemy tyle cukru by zakrył dno, układamy warstwę liści mięty i zasypujemy znów taką samą warstwą cukru, postępujemy tak do zapełnienia całego słoika. Listki  uciskamy jak najmocniej w słoiku, żeby dużo się zmieściło. Odstawiamy na ok 4 dni aż powstanie syrop. Zlewamy syrop do garnka i podgrzewamy do rozpuszczenia całego cukru, przelewamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy gorące i stawiamy do góry dnem.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



3 komentarze

  1. Syropy miętowe, to doskonałe dodatki nie tylko do wypieków, świetna propozycja 🙂

  2. Bardzo ciekawy sposób wykonania syropu miętowego!

    • dziękuję i pozdrawiam

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *