Taki syrop przyda się do mohito zimą, gdy ciężko jest z dostaniem świeżej mięty. Po za tym można go stosować do herbatki.
Składniki:
Listki świeżej mięty
cukier
Na dno słoja wsypujemy tyle cukru by zakrył dno, układamy warstwę liści mięty i zasypujemy znów taką samą warstwą cukru, postępujemy tak do zapełnienia całego słoika. Listki uciskamy jak najmocniej w słoiku, żeby dużo się zmieściło. Odstawiamy na ok 4 dni aż powstanie syrop. Zlewamy syrop do garnka i podgrzewamy do rozpuszczenia całego cukru, przelewamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy gorące i stawiamy do góry dnem.
Smacznego!
3 Responses
Syropy miętowe, to doskonałe dodatki nie tylko do wypieków, świetna propozycja 🙂
Bardzo ciekawy sposób wykonania syropu miętowego!
dziękuję i pozdrawiam