Pyszny syrop malinowy do rozrabiania z wodą, do herbaty, lodów itp. Syrop wychodzi gęsty, słodki i ma piękny malinowy kolor.
Składniki: ( na 1 l syropu)
1 kg malin
1 kg cukru
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Maliny zasypujemy cukrem w dużym słoju, zakrywamy gazą. Odstawiamy w jasne i ciepłe miejsce na 2- 3 dni. Po tym czasie zlewamy sok przez sito. Mieszamy z kwaskiem cytrynowym. Rozlewamy do butelek. Pasteryzujemy 15- 20 minut.
Smacznego!
5 Responses
Och doskonały domowy, na przeziębienie najlepszy :)Serdecznie pozdrawiam 🙂
Dokładnie na przeziębienie super;d i pachnie latem 😀
Ja też w tym roku zrobiłam kilka słoiczków soku na zimę, bo malinowy jest najlepszy!
Malinowy na zimę do herbatki super. W lato też piję z listkami mięty i lodem , pycha 😀