Pyszny syrop pachnący świętami do herbaty, kawy i deserów.
Składniki:
500 ml wody
300 g cukru
1 mandarynka
2 łyżki miodu
3 laski cynamonu
3 gwiazdki anyżu
6 goździków
6 ziarenek kardamonu (lekko rozgniecionych)
1 łyżka cynamonu w proszku
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier, podgrzewamy do rozpuszczenia. Dodajemy obraną ze skórki i podzieloną na kawałki mandarynkę, jak już będzie w syropie to rozgniatamy ją łyżką. Dodajemy także miód, i wszystkie przyprawy. Zagotowujemy i gotujemy ok 5 minut. Pozostawiamy na noc do przegryzienia. Następnego dnia znów zagotowujemy i gotujemy aż syrop nabierze ciemnobrązowego koloru i zgęstnieje.
Przelewamy do butelki.
Smacznego!
2 odpowiedzi
robię, robię! mam już cynamonowy, czas na kolejne smaki 🙂
Poleca, daj znać jak smakuje 😉 dla mnie do herbatki idealny ;p