Menu+

Syrop korzenny z nuta mandarynki, wanilii i miodu

Opublikowano 2 grudzień, 2013 w Boże Narodzenie, Dodatki



syrop korzenny

Pyszny syrop pachnący świętami do herbaty, kawy i deserów.

Składniki:
500 ml wody
300 g cukru
1 mandarynka
2 łyżki miodu
3 laski cynamonu
3 gwiazdki anyżu
6 goździków
6 ziarenek kardamonu (lekko rozgniecionych)
1 łyżka cynamonu w proszku
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier, podgrzewamy do rozpuszczenia. Dodajemy obraną ze skórki i podzieloną na kawałki mandarynkę, jak już będzie w syropie to rozgniatamy ją łyżką. Dodajemy także miód, i wszystkie przyprawy. Zagotowujemy i gotujemy ok 5 minut. Pozostawiamy na noc do przegryzienia. Następnego dnia znów zagotowujemy i gotujemy aż syrop nabierze ciemnobrązowego koloru i zgęstnieje.
Przelewamy do butelki.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



2 komentarze

  1. robię, robię! mam już cynamonowy, czas na kolejne smaki 🙂

    • Poleca, daj znać jak smakuje 😉 dla mnie do herbatki idealny ;p

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *