Pyszna sycąca zupa z boczkiem, kiełbaską i mnóstwem warzyw w sam raz na chłodne dni.
Składniki:
100 g boczku wędzonego
100 g kiełbasy wędzonej
2 średnie marchewki
2 średnie ziemniaki
kawałek pora
kawałek selera
kawałek korzenia pietruszki
ok 2 l. bulionu warzywnego
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu
50 g śmietany
1 pęczek koperku
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy w dużym garnku aż tłuszczyk się wytopi, wtedy dodajemy pokrojoną w cienkie półplasterki kiełbaskę. Podsmażamy razem ok 5 minut. W tym czasie obieramy marchewkę, ziemniaki, seler, pietruszkę i por. Wszystkie warzywa kroimy w mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka z boczkiem i kiełbaską, przesmażamy 2 minuty i zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Wszystko razem gotujemy ok 30 minut, aż warzywa zmiękną. Na koniec zupę zabielamy śmietaną i dodajemy posiekany koperek.
Smacznego!