Menu+

Syberyjskie pielmieni

Opublikowano 25 kwietnia, 2013 w Dania główne



SONY DSC

Pyszne pierożki z kuchni rosyjskiej. Podobne do naszych pierożków z mięsem, z tym że do farszu dodajemy odrobinę rosołu by był mniej zbity.

Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
2 łyżki oleju
1 szklanka wody
sól
Farsz:
250 g mięsa wieprzowego
250 g mięsa wołowego
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki rosołu ( mniej lub więcej zależy jak tłuste jest mięso)
sól,pieprz
suszony tymianek

Przygotowujemy ciasto z podanych składników, ma być gładkie i elastyczne. Wkładamy na godzinkę do lodówki.

Mięso mielimy dwukrotnie, dodajemy startą na tarce cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawy i rosół. Dokładnie wyrabiamy.

Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy koła i odkładamy na bok posypując mąka żeby się nie skleiły. Gdy już wszystkie przygotujemy nadziewamy kolejno farszem i zlepiamy pierożki.

Wrzucamy na osoloną, gotującą się wodę i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia.

Podajemy posypane świeżą pietruszką z ulubionymi dodatkami, octem z pieprzem, roztopionym masełkiem, śmietaną lub rosołkiem.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *