Ciasto zdecydowanie dla amatorów słodkości bo jest naprawdę słodkie, ale przy tym pyszne, kruche ciasto francuskie w środku z kwaskowatymi wiśniami i krem z mlekiem skondensowanym, pycha.
Składniki:
750 g ciasta francuskiego ( u mnie dwa opakowania xxl po 375 g)
wiśnie w syropie kilka słoiczków (zależnie od wielkości u mnie poszły 4 małe)
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 530g
300 g masła
3/4 tabliczki czekolady
150 ml śmietanki 36 %
Do dekoracji:
kumkwaty
granat
gwiazdki anyżowe
laski cynamonu
Mleko skondensowane gotujemy 3 godziny w puszce tak by była cała pod wodą, po ugotowaniu całkowicie studzimy, najlepiej przełożyć w jakąś miseczkę i wstawić do lodówki lub na balkon jak mamy chłodno.
Wiśnie dokładnie odsączamy na sitku z zalewy.
Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy całość tak by było 6 pasków. Czyli jedno ciasto o wadze 375 g tniemy na 3 podłużne pasy i układamy na nich wiśnie na środku, boki smarujemy rozmąconym żółtkiem. Zwijamy każdy pasek w rulon. Tak ma wyjść nam 6 rulonów. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej po 2 rulony tworząc takie ślimaki. Każdy blat pieczemy oddzielnie w 180 stopniach ok 20 minut. Mają nam wyjść 3 blaty, każdy z 2 rulonów ciasta. Blaty całkowicie studzimy.
Masło ubijamy na jasny kolor, wyłączamy mikser i dodajemy stopniowo ugotowane mleko skondensowane dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
Blaty ciasta przekładamy kremem i pokrywamy też cały wierzch. Wstawiamy do lodówki żeby trochę zastygło. W tym czasie przygotowujemy polewę. Śmietankę podgrzewamy i gdy będzie już gorąca zestawiamy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy energicznie by powstała jednolita polewa. Studzimy i pokrywamy ciasto. Ozdabiamy wierzch pokrojonymi kumkwatami, owocami granatu, gwiazdkami anyżu i laskami cynamonu.
Smacznego !
Jak sprytnie pokroić ciasto ? Zapraszam do obejrzenia filmiku od Beko
#beko #ciastojakzobrazka