Menu+

Świąteczne bezy z kremem cynamonowym

Opublikowano 5 grudnia, 2014 w Boże Narodzenie, Desery



Swiateczne bezy

Bezy ze świątecznym wzorkiem, przełożone kremem cynamonowym.

Składniki:
6 białek
szczypta soli
300 g drobnego cukru
kilka kropel soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
zielony i czerwony barwnik spożywczy
Krem cynamonowy:
200 g serka mascarpone
1 łyżka cynamonu
cukier puder do dosłodzenia

Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Pod koniec ubijania dodajemy małymi partiami cukier, dalej ubijając. Po koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.

Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem wyciskamy kółka równej wielkości. Na połowie z nich malujemy wykałaczką maczaną w barwnikach spożywczych świąteczne wzory.

Bezy pieczemy ok 70 – 80 minut w 120 stopniach.

Serek mascarpone mieszamy z cynamonem i taką ilością cukru jaką uważamy. Przekładamy bezy kremem.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



5 komentarzy

  1. Wyglądają niezwykle uroczo 🙂

    • Dzięki

  2. Piękne beziki:) Zawsze podziwiam Twoje dzieła z nieskrywanym zachwytem:)

    • Dziękuje miło to słyszeć

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *