Świąteczne bezy
Świąteczne czerwono – białe bezy. Można je zrobić w kształcie lasek lub kułek i posypać cukrowymi śnieżynkami.
Składniki:
6 białek
szczypta soli
300 g drobnego cukru
kilka kropel soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
czerwony barwnik spożywczy
Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Pod koniec ubijania dodajemy małymi partiami cukier, dalej ubijając. Po koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Boki worka cukierniczego smarujemy wzdłuż czerwonym barwnikiem i wypełniamy masą z białek.
Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem wyciskamy bezy w dowolnym kształcie.
Bezy pieczemy ok 70 – 80 minut w 120 stopniach. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku do przeschnięcia. Najlepiej trzymać je w szczelnym pojemniku, żeby nie straciły chrupkości.
Smacznego!