Menu+

Sushi zawijane z tuńczykiem

Opublikowano 20 maja, 2014 w Przystawki i przekąski, Ryby, Sushi



sushi-zawijane-z-tunczykiem

Składniki:
1 szkl ryżu do sushi
1,5 szkl wody (zawsze dajemy o pół szklanki więcej wody niż ryżu, czyli np. na podwójną porcję 2 szkl ryżu – 2,5 szkl wody)
2 łyżki octu ryżowego
1,5 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki soli
łosoś wędzony
tuńczyk wędzony pokrojony w cienkie plastry
ogórek pokrojony w słupki
majonez (najlepiej w tubie, żeby łatwo było wyciskać)
algi morskie
wasabi

Na początku przygotowujemy ryż. Ryż płuczemy na sitku zimną wodą, aż uciekająca woda przestanie być mętna. Przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 szklanki wody. Gotujemy nie mieszając aż wsiąknie całą wodę. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem przez 15 minut. Rozkładamy ryz na dużej tacy by ostygł ( musi być zupełnie zimny). Przygotowujemy zaprawę. Na patelni rozpuszczamy cukier i sól w occie ryżowym. Tak przygotowaną zaprawą polewamy ryż i dokładnie mieszamy.

W czasie gdy ryż stygnie, przygotujmy sobie wszystkie składniki, miseczkę z wodą do maczania rąk, by ryż się do nich nie kleił.

SONY DSC

Matę do zawijania owijamy folią spożywczą, by się nie pobrudziła i ryż się do niej nie kleił.

SONY DSC

Na macie do zawijania układamy algę morską przerwaną na pół.

SONY DSC

Układamy na niej cienką warstwę ryżu, maczając ręce w wodzie, by ryż się do nich nie kleił.

SONY DSC

Na środku układamy obok siebie plastry tuńczyka, dociskamy.

SONY DSC

Odwracamy algą do góry. Na wysokości 1/3 od siebie smarujemy wzdłuż odrobiną wasabi, układamy kawałki łososia i ogórka. Wyciskamy pasek majonezu.

SONY DSC

Zwijamy za pomocą maty w rolkę,tniemy na kawałki.

SONY DSC

Podajemy z sosem sojowym.

Print Friendly, PDF & Email



3 komentarze

  1. mmmm… cos pysznego..

    • dokładnie tak 😉

  2. mmm… obłędne!

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *