Składniki: 1 szkl ryżu do sushi 1,5 szkl wody (zawsze dajemy o pół szklanki więcej wody niż ryżu, czyli np. na podwójną porcję 2 szkl ryżu – 2,5 szkl wody) 2 łyżki octu ryżowego 1,5 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki soli wędzona ryba maślana pokrojona w cienkie plastry avocado pokrojone w słupki ogórek pokrojony w słupki paluszki krabowe majonez (najlepiej w tubie, żeby łatwo było wyciskać) algi morskie wasabi Na początku przygotowujemy ryż. Ryż płuczemy na sitku zimną wodą, aż uciekająca woda przestanie być mętna. Przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 szklanki wody. Gotujemy nie mieszając aż wsiąknie całą wodę. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem przez 15 minut. Rozkładamy ryz na dużej tacy by ostygł ( musi być zupełnie zimny). Przygotowujemy zaprawę. Na patelni rozpuszczamy cukier i sól w occie ryżowym. Tak przygotowaną zaprawą polewamy ryż i dokładnie mieszamy. W czasie gdy ryż stygnie, przygotujmy sobie wszystkie składniki, miseczkę z wodą do maczania rąk, by ryż się do nich nie kleił.
Matę do zawijania owijamy folią spożywczą, by się nie pobrudziła i ryż się do niej nie kleił.
Na macie do zawijania układamy algę morską przerwaną na pół.
Układamy na niej cienką warstwę ryżu, maczając ręce w wodzie, by ryż się do nich nie kleił.
Na środku układamy obok siebie plasterki ryby maślanej, dociskamy.
Odwracamy algą do góry. Na wysokości 1/3 od siebie smarujemy wzdłuż odrobiną wasabi, układamy paluszki krabowe, ogórek i avocado. Wyciskamy pasek majonezu.
Zwijamy za pomocą maty w rolkę,tniemy na kawałki.
Podajemy z sosem sojowym.
4 Responses
Też ostatnio próbowałam swoich sił z sushi. U Ciebie widzę nowe fajne składniki jak np. ryba maślana, ja próbowałam bardziej standardowe z tuńczykiem 🙂 Pewnie kiedyś pożyczę Twój pomysł 😉
na początku standardowo się zaczyna, ale potem to już różne wariacje przychodzą do głowy , także polecam kombinować ze smakami 😉
Świetny pomysł:)
Dziękuje 😉