Sushi z łososiem z tuńczykiem, avocado i ogórkiem

sushi-z-lososiem-tunczkiem-avocado-i-ogorkiem
Składniki:
1 szkl ryżu do sushi
1,5 szkl wody (zawsze dajemy o pół szklanki więcej wody niż ryżu, czyli np. na podwójną porcję 2 szkl ryżu – 2,5 szkl wody)
2 łyżki octu ryżowego
1,5 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki soli
łosoś wędzony w plastrach
avocado pokrojone w słupki
ogórek pokrojony w słupki
tuńczyk wędzony
majonez (najlepiej w tubie, żeby łatwo było wyciskać)
algi morskie
wasabi

Na początku przygotowujemy ryż. Ryż płuczemy na sitku zimną wodą, aż uciekająca woda przestanie być mętna. Przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 szklanki wody. Gotujemy nie mieszając aż wsiąknie całą wodę. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem przez 15 minut. Rozkładamy ryz na dużej tacy by ostygł ( musi być zupełnie zimny). Przygotowujemy zaprawę. Na patelni rozpuszczamy cukier i sól w occie ryżowym. Tak przygotowaną zaprawą polewamy ryż i dokładnie mieszamy.

W czasie gdy ryż stygnie, przygotujmy sobie wszystkie składniki, miseczkę z wodą do maczania rąk, by ryż się do nich nie kleił.

SONY DSC

Matę do zawijania owijamy folią spożywczą, by się nie pobrudziła i ryż się do niej nie kleił.

SONY DSC

Na macie do zawijania układamy algę morską przerwaną na pół.

SONY DSC

Układamy na niej cienką warstwę ryżu, maczając ręce w wodzie, by ryż się do nich nie kleił.

SONY DSC

Na środku układamy obok siebie plastry łososia, dociskamy.

SONY DSC

Odwracamy algą do góry. Na wysokości 1/3 od siebie smarujemy wzdłuż odrobiną wasabi, układamy kawałki tuńczyka, ogórek i avocado. Wyciskamy pasek majonezu.

SONY DSC

Zwijamy za pomocą maty w rolkę,tniemy na kawałki.

sushi-zawijane-w-lososiu

Podajemy z sosem sojowym.

Mogą Ci posmakować...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search