Menu+

Sushi z jagodami goji

Opublikowano 9 października, 2012 w Przystawki i przekąski



Połączenie z żelu pod prysznic firmy Apart Natural zainspirowało mnie do stworzenia sushi z jagodami goji.  Wyszła z tego bomba zdrowotna.  Jagody goji uważane za najzdrowsze owoce świata, algi morskie które : ” zapobiegają procesom gnilnym materii w jelitach dzięki czemu uzdrawiają i przedłużają życie.” i wędzony łosoś który jest źródłem selenu, wapnia oraz witamin D i E.

Składniki:
1 szklanka ryżu do sushi
1,5 szklanki wody
2 łyżki octu ryżowego
1,5 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki soli
wędzony łosoś
suszone jagody goji
wasabi
algi morskie

Na początku przygotowujemy ryż. Ryż płuczemy na sitku  zimną wodą, aż uciekająca woda przestanie być mętna. Przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 szklanki wody. Gotujemy nie mieszając aż wsiąknie całą wodę. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie rozkładamy ryz na dużej tacy by ostygł. Przygotowujemy zaprawę. Na patelni rozpuszczamy cukier i sól w occie ryżowym. Tak przygotowaną zaprawą polewamy ryż i dokładnie mieszamy.

Na macie do zawijania układamy algę morską. Układamy na niej cienką warstwę ryżu pozostawiając na końcu margines. Smarujemy odrobiną wasabi na 1/3 wysokości od siebie. Układamy kawałki łososia oraz jagody goji. Zawijamy. Gotową rolkę kroimy na 8 kawałków. Podajemy z sosem sojowym.

Smacznego!

Przepis inspirowany żelem pod prysznic Apart Natural – Algi i goji.

Print Friendly



4 komentarze

  1. Ooo ciekawy pomysł! Super!

    • Dziękuje i polecam, samo zdrowie 😉

  2. Świetny pomysł na to połączenie, ekstra

    • Dziękuje, dodam że też bardzo zdrowe połączenie 😉

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *