Sushi musiało się pojawić w jakiś sposób na stole wielkanocnym, więc pojawiło się w kształcie jajek
Składniki:
1 szklanka ryżu do sushi
1,5 szklanki wody
2 łyżki octu ryżowego
1,5 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki soli
łosoś w plastrach 100 g
pasta wasabi
Ryż płuczemy na sitku zimną wodą, aż woda przestanie być mętna. Zalewamy w garnku 1,5 szklanki wody i gotujemy aż wsiąknie cała woda. Po tym czasie zestawiamy z gazu i trzymamy 15 minut pod przykryciem. Rozkładamy na tacy do ostudzenia. Ocet ryżowy podgrzewamy chwilę z cukrem i solą, do rozpuszczenia składników. Polewamy przygotowany ryż i mieszamy. Z przygotowanego ryżu formujemy jajeczka i owijamy plasterkami łososia, dodając pod spód odrobinę wasabi.
Smacznego!