Składniki:
1 szkl ryżu do sushi
1,5 szkl wody (zawsze dajemy o pół szklanki więcej wody niż ryżu, czyli np. na podwójną porcję 2 szkl ryżu – 2,5 szkl wody)
2 łyżki octu ryżowego
1,5 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki soli
wędzony tuńczyk
avocado pokrojone w paski
marchewka pokrojona w słupki zblanszowana
majonez (najlepiej w tubie,żeby łatwo było wycisnąć)
algi morskie
wasabi
Na początku przygotowujemy ryż. Ryż płuczemy na sitku zimną wodą, aż uciekająca woda przestanie być mętna. Przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 szklanki wody. Gotujemy nie mieszając aż wsiąknie całą wodę. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie rozkładamy ryz na dużej tacy by ostygł. Przygotowujemy zaprawę. Na patelni rozpuszczamy cukier i sól w occie ryżowym. Tak przygotowaną zaprawą polewamy ryż i dokładnie mieszamy.
Na macie do zawijania układamy algę morską. Układamy na niej cienką warstwę ryżu odwracamy algą do góry. Na wysokości 1/3 od siebie smarujemy wzdłuż odrobiną wasabi, układamy tuńczyka, marchewkę i avocado.Wyciskamy pasek majonezu. Zwijamy za pomocą maty w rolkę, tniemy na kawałki.
Podajemy z sosem sojowym.
Smacznego!