Menu+

Steki z polędwicy wołowej w pieprzu i winie

Opublikowano 24 lipca, 2013 w Dania główne



steki w czarnym pieprzu

Pyszne soczyste mięsko z polędwicy wołowej w towarzystwie winnego sosu.

Składniki:
6 plastrów ligawy o grubości ok 1,5 cm.
2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
olej ryżowy Olitalia
1 cebulka
200 ml czerwonego wina
sól
100 ml śmietanki 30 %

Ziarna pieprzu rozgniatamy w moździerzu. Rozsypujemy je na desce i obtaczamy w nich plastry polędwicy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju ryżowego i smażymy steki po 1 minucie z każdej strony na dość dużym ogniu. Wyjmujemy je z patelni na deskę. Cebulkę siekamy w drobna kostkę i wrzucamy na patelnię, gdzie smażyło się mięso. Gdy się lekko zarumieni podlewamy ją winem, redukujemy (odparowujemy na dużym ogniu) i zaciągamy śmietanką. Do sosu wkładamy mięsko i dusimy pod przykryciem ok 30 minut na wolnym ogniu. Na koniec doprawiamy solą.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *