Pyszne soczyste mięsko z polędwicy wołowej w towarzystwie winnego sosu.
Składniki:
6 plastrów ligawy o grubości ok 1,5 cm.
2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
olej ryżowy Olitalia
1 cebulka
200 ml czerwonego wina
sól
100 ml śmietanki 30 %
Ziarna pieprzu rozgniatamy w moździerzu. Rozsypujemy je na desce i obtaczamy w nich plastry polędwicy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju ryżowego i smażymy steki po 1 minucie z każdej strony na dość dużym ogniu. Wyjmujemy je z patelni na deskę. Cebulkę siekamy w drobna kostkę i wrzucamy na patelnię, gdzie smażyło się mięso. Gdy się lekko zarumieni podlewamy ją winem, redukujemy (odparowujemy na dużym ogniu) i zaciągamy śmietanką. Do sosu wkładamy mięsko i dusimy pod przykryciem ok 30 minut na wolnym ogniu. Na koniec doprawiamy solą.
Smacznego!