Podstawą takiego dania jest dobry makaron i oliwa z oliwek. Oliwę wybierajmy z pierwszego tłoczenia np. Extra Vergin Olitalia – wyprodukowana we Włoszech. Makarony można kupić lepsze i gorsze ja polecam włoskiej firmy Arrighi.
Składniki:
1/2 opakowania spaghetti Arrigihi Le Classiche
1 mała cukinia
1 mniejsza polędwiczka wieprzowa
8 małych pieczarek
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
6 listków świeżej szałwii
1 ząbek czosnku
10 kolorowych pomidorków koktajlowych
oliwa extra vergine Olitalia
Glassa gastonomica PONTI
sól, pieprz
Polędwiczkę oczyszczamy z błonek. Na desce do krojeni rozsypujemy grubo mielony pieprz i sól, obtaczamy w tym polędwiczkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i wrzucamy 2 listki szałwii. Kiedy zaczną skwierczeć wkładamy polędwiczkę i obsmażamy z każdej strony na złoto. Odkładamy na deskę do krojenia.
Cukinię, paprykę i cebulkę kroimy na większe kawałki. Czosnek w plasterki , a pieczarki na połówki. Wszystko podsmażamy na oliwie z resztą listków szałwii i doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy pokrojoną na kawałki polędwiczkę i mieszamy, podsmażamy chwilkę.
Makaron gotujemy al dente. Na talerzu układamy makaron, na to podsmażone warzywa z polędwiczkami. Obok układamy pokrojone na kawałki pomidorki koktajlowe. Całość skrapiamy glassa gastronomica.
Smacznego!