Pyszne spaghetti z pesto z rukoli i szparagów.
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
3 porcje spaghetti
2 garście rukoli
1 ząbek czosnku
50 g twardego sera np. Grana Padano
4 łyżki oliwy
1/2 cytryny
sól,pieprz
Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Główki odcinamy i odkładamy. Łodyżki kroimy w 2-3 cm kawałki. Wrzucamy je na osolona gotującą się wodę. Gotujemy 3 minuty. Po tym czasie odsączamy. W tej samej wodzie gotujemy makaron al dente. Minutę przed końcem gotowania dodajemy główki szparagów.
Ugotowane łodyżki przekładamy do malaksera, dodajemy rukolę, pokruszony ser, czosnek, oliwę, sok z cytryny i odrobinę soli i pieprzu. Miksujemy na gładkie pesto ( Gdyby masa była zbyt gęsta można dodać trochę wody w której gotowały się makaron i szparagi). Makaron i główki szparagów odcedzamy, przekładamy ponownie do garnka i całość mieszamy z pesto.
Smacznego!