Spaghetti carbonara

spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara w wersji z szynką.

Składniki: (2 osoby)
250 g spaghetti De Cecco
100 g szynki
125 ml śmietanki 30 %
2 żółtka
1 cebula
1 ząbek czosnku
50 g żółtego sera
sól,pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Szynkę i cebulkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzana patelnię, dodajemy przeciśnięty prze praskę czosnek. Podsmażamy, aż cebulka się zeszkli a szynka przyrumieni.
W miseczce mieszamy żółtka z połową śmietany i startym serem.
Pozostałą część śmietanki od razu wlewamy na patelnię, mieszamy i dolewamy masę z jajkami, energicznie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia.
Do sosu przekładamy makaron, mieszamy żeby pokrył się sosem. Podajemy.
Smacznego!

Mogą Ci posmakować...

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search