Sos tiki masala według Jamiego Olivera. W przygotowaniu pomógł mi rozdrabniacz Russel Hobbs, który można nabyć w sklepie internetowym Redcoon.
Składniki:
2 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka wędzonej papryki ( można taką nabyć w sklepie internetowym Skworcu)
2 łyżeczki garam masala
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju archaidowego
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 świeże czerwone papryczki chilli
mały pęczek świeżej kolendry (ja pominęłam, bo akurat nie miałam)
1 łyżka wiórków kokosowych
2 łyżki mielonych migdałów ( ja użyłam całych)
Do uprażenia:
2 łyżeczki nasion kminu
1 łyżeczka nasion kolendry
Na suchej patelni prażymy kmin i kolendrę. Uprażone wrzucamy do moździerza i rozgniatamy. Przekładamy je do rozdrabniacza. Dodajemy obrany czosnek i imbir pokrojony na mniejsze kawałki i pozostałe składniki. Miksujemy aż powstanie masa o dość jednolitej konsystencji.
Sos polecam do kurczaka tiki masala
Smacznego!