Sos tatarski do jajek to coś co zawsze musi być na moim wielkanocnym stole. Uwielbiam jego wyrazisty smak. A to mój ulubiony przepis na niego .
Składniki:
250 g majonezu
1 łyżeczka musztardy dijon lub miodowej
1 łyżeczka musztardy francuskiej
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
Garść siekanego szczypiorku
Garść siekanej natki pietruszki
1 cebulka szalotka
2-3 łyżki posiekanych ogórków kiszonych
2-3 łyżki posiekanych grzybków marynowanych – najlepiej prawdziwki lub podgrzybki
Sól, pieprz
Szalotkę, ogórki i grzybki drobno siekamy, przekładamy do miseczki. Siekamy także szczypiorek oraz natkę pietruszki i również przekładamy do miseczki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez oraz obie musztardy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki żeby sos się przegryzł.
Smacznego!