Sos korma według Jamiego Olievera. W przygotowaniu pomógł mi rozdrabniacz Russel Hobbs, który można nabyć w sklepie internetowym Redcoon.
Składniki: ( na ok. 150 g sosu)
2 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka garam masala
1/2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżki oleju archaidowego
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 świeże zielone papryczki chilli
3 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki mielonych migdałów
mały pęczek świeżej kolendry
Do uprażenia:
2 łyżeczki nasion kminu
1 łyżeczka nasion kolendry
Na suchej patelni prażymy nasiona kminu i kolendry aż wydobędzie się z nich aromat. Uprażone wrzucamy do moździerza i rozgniatamy. Przekładamy je do rozdrabniacza. Dodajemy obrany czosnek i imbir pokrojony na mniejsze kawałki i pozostałe składniki. Miksujemy aż powstanie masa o dość jednolitej konsystencji.
Sos polecam do kurczaka korma.
Smacznego!