Sos do pizzy z bazylią i oregano

 sos-do-pizzy-z-bazylia-i-oregano

Taki sos możemy przygotować latem gdy mamy polskie pomidory, lub jeszcze lepiej gdy mamy pomidory z własnej działki. Przez cały rok możemy go używać do pizzy. 

Składniki:
3 kg świeżych pomidorów
1 pęczek bazylii
1 pęczek oregano
sól
pieprz
cukier

Pomidory kroimy w kostkę i przekładamy do dużego garnka z grubym dnem. Dusimy je aż całkowicie się rozpadną, puszczą sok.  Przecieramy je przez gęste sito by pozbyć się skór i pestek. Przekładamy ponownie do garnka i gotujemy aż sos zgęstnieje ( ok 2 godzin, w zależności od tego ile wody mają pomidory). Gdy sos osiągnie odpowiednią konsystencję dodajemy posiekaną drobno bazylię i oregano.Doprawiamy według uznania solą, pieprzem i cukrem. Przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. Pozostawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Smacznego!

Mogą Ci posmakować...

4 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search