Taki sos możemy przygotować latem gdy mamy polskie pomidory, lub jeszcze lepiej gdy mamy pomidory z własnej działki. Przez cały rok możemy go używać do pizzy.
Składniki:
3 kg świeżych pomidorów
1 pęczek bazylii
1 pęczek oregano
sól
pieprz
cukier
Pomidory kroimy w kostkę i przekładamy do dużego garnka z grubym dnem. Dusimy je aż całkowicie się rozpadną, puszczą sok. Przecieramy je przez gęste sito by pozbyć się skór i pestek. Przekładamy ponownie do garnka i gotujemy aż sos zgęstnieje ( ok 2 godzin, w zależności od tego ile wody mają pomidory). Gdy sos osiągnie odpowiednią konsystencję dodajemy posiekaną drobno bazylię i oregano.Doprawiamy według uznania solą, pieprzem i cukrem. Przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. Pozostawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Smacznego!
4 Responses
no to sie pomidorujemy… u mnie
pomidorujemy hehe 😉
Kocham pomidory i wszystko co z nimi związane sama też robię takie przetwory. Pozdrawiam
Własne przetwory są najlepsze.Pozdrawiam