Regionalny przysmak z podlasia – kotlety ziemniaczane z farszem z soczewicy. Przepis dostałam od wyśmienitej kucharki z podlasia.
Składniki:
0,5 kg ugotowany ziemniaków
2 jajka
mąką
proszek do pieczenia
Farsz:
200 g soczewicy
1 jajko
2 łyżki buki tartej
sól, pieprz, majeranek
+ zasmażka z cebulki i boczku
Soczewicę zalewamy wodą i zostawiamy na noc.
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy jajka, mąkę i proszek do pieczenia, by powstała zwarta masa i nie lepiła się do rąk.
Soczewicę odsączamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu mielimy, dodajemy jajko, bułkę tartą i doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem.
Z ciasta formujemy kulki, rozpłaszczamy na dłoni, nakładamy farsz i zlepiamy formując kotleciki.
Smażmy kotleciki z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z zasmażką z cebulki i boczku.
Smacznego!