Menu+

Smaki polskiego lata

Opublikowano 31 lipca, 2010 w Dania główne



Smaki polskiego lata
Składniki:
 
3 pojedyncze piersi kurczaka, 
2 duże marchewki,
garść zielonego groszku,
2 garści bobu,
śmietana kremówka – duże opakowanie,
pęczek koperku,
pęczek natki pietruszki,
ząbek czosnku,
olej rzepakowy,
sól, pieprz
Marchewki oczyścić i pokroić w talarki. Wszystkie warzywa należy chwilkę podgotować, a później przelać zimną wodą.
Podgotowany bób obrać ze skórki.
Koperek i natkę pietruszki umieścić w pojemniku blendera, dodać ząbek czosnku i olej rzepakowy,
całość dobrze zmiksować do uzyskania gładkiego sosu.
Kurczaka umyć i oczyścić, grubsze piersi przekroić wzdłuż, doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni usmażyć piersi kurczaka na złoty kolor, następnie zdjąć z patelni i wlać śmietankę – wlałam duże opakowanie śmietanki, w razie potrzeby podlać jeszcze wody. Po chwili dodać uzyskany wcześniej koperkowo-pietruszkowy sos (ilość według uznania) i chwile podgotować. Następnie dodać podsmażonego kurczaka i warzywa. Doprawić solą i pieprzem. Całość dusić około 20 minut na niewielkim ogniu.
Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *