To danie bezkonkurencyjnie było moim ulubionym w dzieciństwie, zresztą do dziś się nim zajadam. Pamiętam czasy kiedy popularne były tzw. ” Złote myśli” , takie zeszyty z pytaniami, które rozdawało się kolegom i koleżankom. Jednym z pytań, które się wszędzie powtarzało było ” Jakie jest Twoje ulubione danie?” i zawsze wtedy pisałam, że naleśniki z pieczarkami, sama nazwa ciekawiła moje koleżanki i zawsze wypytywały się co to za naleśniki. Nigdy nie spotkałam się, żeby ktoś wykonywał je w taki sposób. Są na prawdę przepyszne. Przepis oczywiście mojej mamy.
Składniki(na ok. 16 szt):
Naleśniki:
600g mąki
2 jajka
mleko
woda gazowana
Farsz:
1 kg pieczarek
3 duże marchewki
5 średniej wielkości cebul
sól, pieprz
Do podania:
4 pomidory
pęczek szczypiorku
śmietana 18 %
Z mąki jajek, mleka i wody gazowanej robimy ciasto naleśnikowe. Odstawiamy na jakiś czas by się „przegryzło”. Smażmy dość cienkie naleśniki.
Pieczarki obieramy ( lub nie jeżeli ktoś woli),marchewkę również. Cebulę siekamy w półplasterki i szklimy na oleju z dodatkiem soli i pieprzu.
Pieczarki i marchewkę ścieramy na dużych oczkach.Dodajemy do cebulki, wszystko razem dusimy, aż farsz będzie miękki, a ewentualna woda wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.
Przestudzony farsz zawijamy w naleśniki. Przed podaniem naleśniki chwilę podsmażamy. Podajemy z drobno pokrojonymi pomidorami wymieszanymi ze śmietaną i posiekanym szczypiorkiem, doprawionymi solą i pieprzem.
Smacznego!
Wpis dodaje do akcji „Moje smaki” ,książkę Michela Moran, zasiadającego w jury „Moje smaki”, możecie podejrzeć tutaj.
2 Responses
Zastanawiałam się co zrobię z kg pieczarek i znalazłam pomysł na obiad:)! Zabieram się za obiad i do zobaczenia 22 października :P!
Hehe mam nadzieję,że będą smakowały ;d Daj znać i do zobaczenia 😉