Pierś kurczaka podsmażana w cieście i otoczona słodko – pikantnym syropem, na koniec posypana sezamem.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 białko
1/2 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl zimnej wody
1 łyżka oleju
2 ząbki czosnku
4 łyżki słodkiego sosu chilli
1 łyżeczka soku z limonki
sól
sezam
W miseczce mieszamy białko jajka, mąkę pszenną, kukurydzianą, wodę, olej i proszek do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli. Kurczaka kroimy w 1 cm kostkę i wrzucamy do ciasta. Smażymy kawałki kurczaka w cieście na głębokim oleju na złoty kolor.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, tylko kilka sekund żeby się nie przypalił. Dodajemy posmażone kawałki kurczaka. Dodajemy sos słodko- pikantny, sok z limonki i odrobinę solimy. Chwilkę przesmażamy.
Kurczaka wykładamy na talerze i posypujemy dość obficie sezamem. Podajemy z ryżem lub makaronem chow mein.
Smacznego!