Szybki do zrobienia, lekki serniczek z truskawkami i galaretką.
Składniki( na małą keksówkę):
250 g ricotty
10 truskawek
galaretka truskawkowa
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
1/4 szkl cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Żółtka ubijamy z cukrem na jasną masę. Dodajemy ser, mąkę i ekstrakt z wanilii, mieszamy dokładnie. Oddzielnie ubijamy białka i delikatnie mieszamy z masą serową. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 1h. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie rozrabiamy galaretkę by już zastygała i kroimy truskawki na połówki. Gdy sernik wystygnie układamy na nim truskawki i wylewamy tężejącą galaretkę. Schładzamy w lodówce.
Smacznego!
2 odpowiedzi
alez apetycznie wygląda to ciasto
dziękuje 😉