Wspaniały, kremowy i delikatny sernik, idealny na święta, ale i na co dzień, można wtedy pominąć warstwę z makiem i będzie w sam raz. Inspiracja.
Składniki:
Spód:
200 g herbatników
100 g margaryny (lub masła)
2 łyżki wody
Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego
150 g cukru
5 jajek (rozmiar L)
100 g margaryny (lub masła)
1 opakowanie budyniu waniliowego
Dodatkowo:
200 g masy makowej
1 łyżka maki pszennej
100 g gorzkiej czekolady
100 ml mleka
200 g masy kajmakowej
Polewa:
200 g masy kajmakowej
100 ml śmietanki 30 %
1 łyżeczka żelatyny
Tortownice o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować odrobina masła. 200 g margaryny (czyli ta na spód i do masy serowej) roztopić w rondelku. Pokruszone herbatniki najlepiej w malakserze, wymieszać z połową roztopionego masła i wodą. Tak przygotowaną masą wyłożyć dno tortownicy, starając się utworzyć też niewielki rant na bokach i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Jajka ubić z cukrem na puch i dodać 900 g twarogu, budyń i resztę roztopionej margaryny. Dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 4 części. Do pierwszej dodać czekoladę roztopioną z mlekiem w kąpieli wodnej. Do drugiej masę kajmakową, do trzeciej masę makową wymieszaną z łyżką mąki, a do czwartej resztę twarogu. Masy dokładnie wymieszać. Tak przygotowane masy wykładać na przemian, na środku do wyczerpania składników.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni i wstawić na dno blaszkę z wodą. Wstawić sernik na 20 minut i po tym czasie obniżyć temperaturę do 140 stopni i piec 50 minut. Wystudzić przy uchylonych drzwiach piekarnika.
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i pozostawić do napęcznienia. Masę korówkową i śmietanę przełożyć do rondelka. Rondelek ustawić w większym garnku z wodą i podgrzewać całość aż masa zrobi się gładka. Dodać żelatynę i wymieszać. Polewę trochę ostudzić i udekorować sernik. Wierzch można ozdobić suszoną żurawiną, skórką pomarańczową i orzechami włoskimi.
Smacznego !