Prosty i szybki sernik, który nie wymaga wielu składników, a jest naprawdę pyszny. Inspiracja.
Składniki:
Spód:
200 g herbatników
80 g masła
Masa serowa:
750 g twarogu sernikowego
3/4 szkl cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
3 jajka
1/2 szkl śmietanki 30 lub 36 %
200 g kajmaku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wierzch:
250 g śmietanki 30 lub 36%
150 g kajmaku
kakao
Herbatniki kruszymy na „piasek” i mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy i wstawiamy do lodówki.
W tym czasie, ser mieszamy kolejno (najlepiej mikserem na wolnych obrotach ) z jajkami, cukrem, kajmakiem, mąką, śmietanę i ekstraktem. Tak przygotowaną masę wylewamy na schłodzony spód. Pieczemy ok 65 minut w 170 stopniach.
Po upieczeniu studzimy całkowicie.
Kremówkę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z kajmakiem. Wykładamy na wierzch sernika i posypujemy kakao.
Smacznego!