Menu+

Sernik chałwowy

Opublikowano 4 wrzesień, 2013 w Ciasta



 sernik-chalwowy

Pyszny sernik o smaku chałwy. Bardzo mocno chałwowy, więc polecam wszystkim miłośnikom. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. Przy przygotowaniu pomógł mi rozdrabniacz Russel Hobbs, który nabędziecie w sklepie Redcoon.

Składniki:
Spód:
100 g herbatników
40 g masła
Masa serowa:
800 g twarogu sernikowego
3/4 szkl drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
125 ml kremówki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
300 g chałwy dowolnej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Polewa:
150 g chałwy dowolnej
125 ml kremówki

Herbatniki przekładamy do pojemnika rozdrabniacza i miksujemy na proszek.

sernik chałwowy

Mieszamy z roztopionym masłem i tak przygotowaną masą wykładamy spód tortownicy  o średnicy 23 cm wyłożonej pergaminem. Wkładamy do lodówki

Przez ten czas twaróg miksujemy z cukrem. Po kolei dodajemy jajka, dalej miksując. Następnie dodajemy kremówkę, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt z wanilii. Wyłączamy mikser i mieszamy masę z pokruszoną na kawałki chałwą. Przekładamy masę do tortownicy.

Sernik pieczemy 1 h w 170 stopniach.  Pod sernikiem ustawiamy naczynie z wodą, by sernik piekł się w „kąpieli wodnej” i był po upieczeniu równiutki. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Przygotowujemy polewę.Do misy rozdrabniacza przekładamy pokruszoną chałwę i kremówkę. Miksujemy na gładko.

sernik chałwowy

Przekładamy do rondelka i podgrzewamy chwilę, aż masa stanie się błyszcząca.  Lekko studzimy i wykładamy na wierzch ostudzonego sernika. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



14 komentarzy

  1. Mojemu lubemu z pewnością by zasmakował 🙂

    • Jeżeli lubi chałwę to na pewno będzie się zajadał ;p

  2. takie połączenie smaków musi smakować fantastycznie:) prezentuje się pięknie:)

    • Dziękuje 😉 Pozdrawiam

  3. Od dłuższego czasu się do niego przymierzam, ale muszę w końcu zrobić 🙂

    • Jest bardzo smaczny i wyszedł mi równiutki, także polecam

  4. Robiłam identyczny sernik chałwowy z przepisu z gazety „Gotuj krok po kroku”. Kaloryczny, ale pyszny. 🙂

    • Czasem można sobie pozwolić ;p

  5. Och wspaniały, przepysznie wygląda, koniecznie przygotuję 🙂

    • Jeśli lubisz chałwę to polecam ;p ja chałwę uwielbiam 😀

  6. Połączenie dwóch rzeczy, które uwielbiam, czyli sernika i chałwy 🙂 To musi być naprawde pyszne 😉

    • To podobny masz gust do mojego 😀 Pycha pycha polecam

  7. Jakiego pani sera/twarogu uzyla ? Sernik wyglada fantastycznie : )

    • Do serników używam twarogu Dr Oetkera (tego w wiaderku) moim zdaniem jest najlepszy, wtedy sernik wychodzi taki aksamitny, także polecam.

Zostaw odpowiedź dla Joanna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *