Menu+

Sernik chałwowy

Opublikowano 4 września, 2013 w Ciasta



 sernik-chalwowy

Pyszny sernik o smaku chałwy. Bardzo mocno chałwowy, więc polecam wszystkim miłośnikom. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. Przy przygotowaniu pomógł mi rozdrabniacz Russel Hobbs, który nabędziecie w sklepie Redcoon.

Składniki:
Spód:
100 g herbatników
40 g masła
Masa serowa:
800 g twarogu sernikowego
3/4 szkl drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
125 ml kremówki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
300 g chałwy dowolnej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Polewa:
150 g chałwy dowolnej
125 ml kremówki

Herbatniki przekładamy do pojemnika rozdrabniacza i miksujemy na proszek.

sernik chałwowy

Mieszamy z roztopionym masłem i tak przygotowaną masą wykładamy spód tortownicy  o średnicy 23 cm wyłożonej pergaminem. Wkładamy do lodówki

Przez ten czas twaróg miksujemy z cukrem. Po kolei dodajemy jajka, dalej miksując. Następnie dodajemy kremówkę, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt z wanilii. Wyłączamy mikser i mieszamy masę z pokruszoną na kawałki chałwą. Przekładamy masę do tortownicy.

Sernik pieczemy 1 h w 170 stopniach.  Pod sernikiem ustawiamy naczynie z wodą, by sernik piekł się w „kąpieli wodnej” i był po upieczeniu równiutki. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Przygotowujemy polewę.Do misy rozdrabniacza przekładamy pokruszoną chałwę i kremówkę. Miksujemy na gładko.

sernik chałwowy

Przekładamy do rondelka i podgrzewamy chwilę, aż masa stanie się błyszcząca.  Lekko studzimy i wykładamy na wierzch ostudzonego sernika. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



14 komentarzy

  1. Mojemu lubemu z pewnością by zasmakował 🙂

    • Jeżeli lubi chałwę to na pewno będzie się zajadał ;p

  2. takie połączenie smaków musi smakować fantastycznie:) prezentuje się pięknie:)

    • Dziękuje 😉 Pozdrawiam

  3. Od dłuższego czasu się do niego przymierzam, ale muszę w końcu zrobić 🙂

    • Jest bardzo smaczny i wyszedł mi równiutki, także polecam

  4. Robiłam identyczny sernik chałwowy z przepisu z gazety „Gotuj krok po kroku”. Kaloryczny, ale pyszny. 🙂

    • Czasem można sobie pozwolić ;p

  5. Och wspaniały, przepysznie wygląda, koniecznie przygotuję 🙂

    • Jeśli lubisz chałwę to polecam ;p ja chałwę uwielbiam 😀

  6. Połączenie dwóch rzeczy, które uwielbiam, czyli sernika i chałwy 🙂 To musi być naprawde pyszne 😉

    • To podobny masz gust do mojego 😀 Pycha pycha polecam

  7. Jakiego pani sera/twarogu uzyla ? Sernik wyglada fantastycznie : )

    • Do serników używam twarogu Dr Oetkera (tego w wiaderku) moim zdaniem jest najlepszy, wtedy sernik wychodzi taki aksamitny, także polecam.

Zostaw odpowiedź dla Joanna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *