Pyszne ciasto, które smakuje prawie identycznie jak tradycyjny sękacz. Inspiracja.
Składniki:
6 jajek
200g masła
150g masy marcepanowej
100g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
100g cukru
50g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
+ gorzka czekolada do oblania
Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką jasną masę. Masę marcepanową rozdrabniamy na malutkie kawałeczki i dodajemy do masła cały czas miksując, następnie oddzielamy białka od żółtek i dodajemy do masy po jednym żółtku. Obie mąki mieszamy ze sobą i stopniowo dodajemy do masy wciąż miksując. Białka ubijamy oddzielnie na sztywną pianę ( ze szczypta soli) i delikatnie mieszamy z masą. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy na spód ok 3 łyżki masy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy ok 3-4 minuty po czym wykładamy kolejne 3 łyżki masy rozsmarowujemy i pieczemy znów 3-4 minutki i tak do wykończenia całej masy. Po upieczeniu ciasto studzimy i polewamy roztopiona czekoladą.
Smacznego!
4 Responses
Sękacz to smak dzieciństwa! Pamiętam jak w sklepach wisiały ogromne sękacze a ja zawsze nie mogłam się od nich oderwać 😉
MI najbardziej zapadły w pamięć sękacze na komuniach, zawsze były 😉
Uwielbiam sękacze! Kojarzą mi się z dzieciństwem. Ale przygotowanie jego to chyba nie lada sztuka:) Wygląda bardzo okazale.
W tej wersji łatwizna, tylko trzeba poświecić trochę czasu na nalewanie warstw, ale w sumie szybko idzie.