Nie ma to jak domowy, pyszny obiad.
Składniki:
4 cieniutkie plastry schabu
2 łyżki musztardy sarepskiej
sól i pieprz
10 pieczarek
1 szkl śmietanki 30 %
1 łyżka mąki
10 młodych ziemniaczków
koperek
Plasterki schabu marynujemy w musztardzie, odrobinie soli i pieprzu. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ziemniaczki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Schab wyjmujemy z marynaty i podsmażamy na oleju do zrumieniania. Wyjmujemy schab i na powstałym tłuszczyku robimy sos. Pieczarki siekamy w plasterki i wrzucamy na patelnię. Kiedy się już zrumienią dodajemy śmietanę z mąką. Doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu dodajemy wcześniej podsmażony schab i dusimy jeszcze ok 5 minutek. Podajemy z ziemniaczkami posypanymi koperkiem i ulubioną sałątką.
Smacznego!