Pyszny i zdrowy domowy sandwich. Świeże warzywa, soczysty kurczak, zioła i lekki sos.
Składniki:( 2 porcje)
1 pierś z kurczaka
Pomysł na soczystą pierś z kurczaka w ziołach prowansalskich Winiary
2 plasterki wędzonego boczku (cieniutkiego)
2 liście kapusty pekińskiej
1 pomidor
1 czerwona cebula
2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
kawałek fety
1/4 papryki czerwonej
2 bułki podłużne
świeży tymianek
Sos:
1 mały jogurt naturalny
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku
świeży tymianek
sól, pieprz
przyprawa czosnek staropolski
Pierś z kurczaka oczyszczamy i smażymy na papirusie. W tym czasie przygotowujemy sos. Do miseczki przekładamy jogurt naturalny, dodajemy majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, świeży posiekany tymianek, sól, pieprz i 1/2 łyżeczki czosnku staropolskiego. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki,żeby się przegryzło.
Pomidory siekamy w cieniutkie plasterki, cebulkę w cienkie piórka, paprykę w kostkę, kapustę pekińską w cienkie paski. Siekamy także szczypiorek, fetę kruszymy na mniejsze kawałki. Plastry boczku rumienimy na suchej patelni.
Gotową pierś z kurczaka tniemy w cienkie plastry.
Bułkę rozkrawamy na pół nie docinając do końca. Smarujemy dolną bułkę sosem, nakładamy porcję posiekanej kapusty, plasterek boczku, plasterki pomidora, paprykę, cebulkę, fetę i posypujemy szczypiorkiem. Na to układamy plastry kurczaka i znów polewamy sosem. Na wierzch układamy gałązki świeżego tymianku.
Smacznego !
3 Responses
Wygląda bardzo apetycznie !
Lubię takie kanapki z kurczaczkiem i warzywami , pycha
Lekkie i pyszne