Pożywna sałatka z bobem w obłędnym musztardowo-miodowym winegrecie.
Składniki: ( na 2 osoby)
2 spore ziemniaki
150 g bobu
5 centymetrowych plastrów żywieckiej
50 g sera
Miodowo-musztardowy winegret:
1/4 szkl oliwy z oliwek
1 łyżka octu jabłkowego
1,5 łyżeczki musztardy Dijon
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
0,5 łyżeczki miodu
1/8 łyżeczki soli
pieprz do smaku
Wszystkie składniki sosu przekładamy do słoiczka, zakręcamy i mocno potrząsamy by dobrze się połączyły. Odstawiamy.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Bób gotujemy w łupinkach przez 15 minut. Do miseczki kolejno dodajemy pokrojone w kostkę żywiecką, ser, obranego z łupiny ziemniaka oraz obrany z łupin bób w całości.
Sałatkę przed podaniem polewamy sosem.
Smacznego!