Sałatka w sam raz do zimowych obiadów.
Składniki:
4 kg ogórków
1/2 kg cebuli
1/2 kg marchwi
1/2 kg pieczarek
1/2 kg papryki czerwonej
4 płaskie łyżeczki soli
Zalewa:
4 szkl wody
4/5 szkl octu
1 szkl cukru
1/2 szkl oleju
2 łyżeczki soli
Ogórki obieramy i kroimy w niezbyt cienkie plasterki. Paprykę obieramy z gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski, pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki lub plasterki. Cebulkę kroimy w piórka.Marchewkę tarkujemy na dużych oczkach. Wszystko przekładamy do miski, zasypujemy 4 łyżeczkami soli i odstawiamy na kilka godzin.
Składniki zalewy zagotowujemy.
Z warzyw zlewamy powstały sok i przekładamy je do słoików, zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i pozostawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Smacznego!
2 Responses
a słoików już nie pasteryzujemy?
Nie, ja już nie pasteryzuje 😉