Kolejny przepis na pyszną sałatkę do zimowych obiadów.
Składniki:
2 kg ogórków
1 łyżka soli
0,5 kg marchewki
7 małych cebulek
7 ząbków czosnku
pieprz czarny w ziarnach
świeży koper
Zalewa:
3 szkl wody
1 szkl octu
1 szkl cukru
Ogórki obieramy i kroimy na 4 części wzdłuż. Przekładamy do miski i zasypujemy łyżką soli. Odstawiamy na 2 godziny. Zlewamy sok. W 7 słoików o pojemności 330 ml wkładamy po jednej przekrojonej na ćwiartki cebulce, po jednym przekrojonym na pół ząbku czosnku, kilka gałązek kopru i 5 ziaren pieprzu. Marchewkę obieramy, kroimy w grubsze słupki i gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. Do przygotowanych słoików nakładamy ogórki i marchewkę dość ciasno.
Przygotować zalewę.Zagotować wodę, ocet i cukier. Zalać ogórki z marchewką i zakręcić. Pasteryzować 12 minut. Ja pasteryzuję, ustawiając słoiki w garnku,zalewam wodą do 2/3 wysokości i gotuję.
Smacznego!