Menu+

Sajgonki z wieprzowiną

Opublikowano 8 czerwca, 2013 w Dania główne



sajgonki z wieprzowiną

Uwielbiam chrupiące sajgonki, w wersji z mięskiem wieprzowym PYCHA!

Składniki:
500 g mielonej wieprzowiny
2 marchewki
1 cebulka
1 ząbek czosnku
4 liście kapusty pekińskiej
1 garść grzybów mum
50 g makaronu ryżowego
sól, pieprz
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 opakowanie papiery ryżowego
olej do smażenia
sos słodki chilli do podania

Marchewkę obieramy, kroimy w słupki i gotujemy do miękkości. Cebulkę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Najlepiej na dużej patelni, woku. Po chwili dodajemy mięso mielone. Doprawiamy i podsmażamy ok 5 minut. Następnie dodajemy ugotowaną marchewkę. Grzyby mum przygotowujemy wgł przepisu na opakowaniu, makaron ryżowy tak samo.Do woka dodajemy gotowy makaron oraz posiekane w słupki grzyby mum i pokrojone w cienkie paski 4 liście kapusty pekińskiej. Doprawiamy teraz sosem sojowym, podsmażamy wszystko by się przegryzło. Odstawiamy żeby trochę ostygło. Przygotowujemy papier ryżowy. Moczmy płatki i zawijamy z farszem jak krokiety. Każdą sajgonkę w 2 płatki. Sajgonki kładziemy na rozgrzany olej i obsmażamy z dwóch stron. Można to robić też wrzucając na głęboki olej lub na mniejszej ilości przewracając do chwilę. Podajemy z sosem słodkim chilli i surówką z kapusty.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



2 komentarze

  1. Ale pyszności, w lidlu właśnie tydzień azjatycki, kupiłam kilka składników, jutro na obiadek też zrobię sajgonki, pycha 🙂

    • oo to muszę zajrzeć, lubię kuchnię azjatycką to pewnie coś dla siebie znajdę.

Zostaw odpowiedź dla Luka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *