Uwielbiam chrupiące sajgonki, w wersji z mięskiem wieprzowym PYCHA!
Składniki:
500 g mielonej wieprzowiny
2 marchewki
1 cebulka
1 ząbek czosnku
4 liście kapusty pekińskiej
1 garść grzybów mum
50 g makaronu ryżowego
sól, pieprz
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 opakowanie papiery ryżowego
olej do smażenia
sos słodki chilli do podania
Marchewkę obieramy, kroimy w słupki i gotujemy do miękkości. Cebulkę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Najlepiej na dużej patelni, woku. Po chwili dodajemy mięso mielone. Doprawiamy i podsmażamy ok 5 minut. Następnie dodajemy ugotowaną marchewkę. Grzyby mum przygotowujemy wgł przepisu na opakowaniu, makaron ryżowy tak samo.Do woka dodajemy gotowy makaron oraz posiekane w słupki grzyby mum i pokrojone w cienkie paski 4 liście kapusty pekińskiej. Doprawiamy teraz sosem sojowym, podsmażamy wszystko by się przegryzło. Odstawiamy żeby trochę ostygło. Przygotowujemy papier ryżowy. Moczmy płatki i zawijamy z farszem jak krokiety. Każdą sajgonkę w 2 płatki. Sajgonki kładziemy na rozgrzany olej i obsmażamy z dwóch stron. Można to robić też wrzucając na głęboki olej lub na mniejszej ilości przewracając do chwilę. Podajemy z sosem słodkim chilli i surówką z kapusty.
Smacznego!
2 odpowiedzi
Ale pyszności, w lidlu właśnie tydzień azjatycki, kupiłam kilka składników, jutro na obiadek też zrobię sajgonki, pycha 🙂
oo to muszę zajrzeć, lubię kuchnię azjatycką to pewnie coś dla siebie znajdę.