Dzięki spóźnionym wakacjom w górach mogłam jeszcze pojeść tych wspaniałych i niepowtarzalnych w smaku grzybów, w wersji z czosnkiem i ziołami pycha.
Składniki:
ok. 20 kapeluszy rydzów
2 ząbki czosnku
1 łyżka ziół prowansalskich
3 łyżki masła
Rydze dokładnie oczyszczamy. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy grzyby, podsmażamy ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i zioła. Podsmażamy kolejne 5 minut. Gdy grzyby będą już rumiane zdejmujemy z ognia i podajemy.
Smacznego!
8 odpowiedzi
Rydze to chyba moje ulubione grzyby. W tamtym roku się nimi zajadałam, w tym jakoś mniej ;(
W tym roku jakoś słabo, ja tylko w górach uświadczyłam, bo w moich regionach lato za suche
Rydze zawsze są smaczne 😉
Uwielbiam!
Nigdy nie jadłam rydzy ,bardzo apetyczne danie.
O to polecam smak inny niż wszystkie grzyby 😉
Jak patrze na te rydze to faktycznie musiał być wulkan smaku 😉
Hehe oj tak