Pyszny rosół z halibuta, który przygotowywałam na warsztatach kulinarnych z Karolem Okrasą.
Składniki:
800 g filetu z halibuta
1 l wywaru rybnego
200 g marchewki
200 g pora
100 g pietruszki
5 g czosnku
50 g roszponki
1 limonka
sól, pieprz
rozmaryn
tymianek
chilli
100 g mąki
2 jajka
1/2 pęczka pietruszki
Warzywa obieramy i tniemy w cienkie słupki. Zalewamy je wywarem rybnym i gotujemy ok 15 minut. Doprawiamy sokiem oraz skórką z limonki. W miseczce mieszamy, rozmaryn, tymianek, chilli, sól oraz pieprz i panierujemy z jednej strony halibuta pociętego na kawałki. Smażmy 5 minut na patelni wyłożonej papierem do pieczenia.
Jajka mieszamy z mąką i 2 łyżkami wody, dodajemy posiekaną pietruszkę. Wyrabiamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Gotujemy kluski w zupie lub osolonej wodzie.
Na talerzu układamy usmażonego halibuta, zalewamy wywarem z warzywami i dodajemy lane kluski oraz roszponkę.
Smacznego!
2 Responses
Wygląda obłędnie!
Dziękuje i polecam ,zdrowa , pyszna zupka.