Roladki z kurczaka z szynką parmeńską w obłędnym sosie z suszonych grzybów. Do tego kasza pęczak podsmażana z boczkiem i cebulką.
Składniki:( na 2 osoby)
1 pierś z kurczaka
2 plastry szynki parmeńskiej
sól, pieprz
odrobina mąki
Sos grzybowy:
4 suszone grzyby (najlepiej podgrzybki albo prawdziwki)
1 ząbek czosnku
1 cebulka
1/2 szklanki śmietanki 36%
+
kasza pęczak
kawałek wędzonego boczku
1 cebulka
Pierś z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół i rozbijamy tłuczkiem przez folię na dwa kotleciki. Oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Na każdym kładziemy po plasterku szynki parmeńskiej i zwijamy roladki, obtaczamy w mące. Obsmażamy roladki na złoto z każdej strony.
Pęczak gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Odcedzamy i płuczemy. Zalewamy w rondelku nową wodą i gotujemy 15 minut. Na patelni szklimy drobniutko posiekaną cebulkę, pod koniec dodajemy czosnek oraz ugotowane grzyby wraz z wywarem. Chwilę dusimy na patelni. Zabielamy śmietanką. Sos przelewamy do roladek i dusimy wszystko razem ok 10 minut.
Przez ten czas na oddzielnej patelni wytapiamy pokrojony drobniutko boczek, dodajemy cebulkę i gdy się zeszkli kaszę, podsmażamy razem ok 5 minut.
Na talerz wykładamy kaszę, roladki i polewamy sosem grzybowym.
Smacznego!