Łatwy przepis na wykwintny obiad. Uwielbiam glazurowaną marchewkę, mogłabym ją dodawać do wszystkiego, a tu pasuje idealnie.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
4 plastry szynki prosciutto
1/3 kostki masła
łyżka posiekanej pietruszki
2 ząbki czosnku
kilkanaście małych ziemniaczków
300g marchewki
25 g masła
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
Zaczynamy od ziemniaczków. Obieramy lub jeżeli są młode to oskrobujemy ze skórki. Na patelni elektrycznej rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy oczyszczone i osuszone ziemniaczki, posypujemy dość obficie solą i pieprzem. Jeżeli nie posiadamy patelni możemy tak samo zrobić ziemniaczki w piekarniku. Pieczemy do miękkości i zezłocenia skórki.
Masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki oraz solą i pieprzem. Piersi z kurczaka rozkrawamy na pół i rozbijamy jak nacieniej. Oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Smarujemy każdy rozłożony filet masłem ziołowo- czosnkowym i zwijamy ciasno w cieniutką roladkę. Tak przygotowane roladki owijamy szynką prosciutto i smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia.
Marchewki obieramy i kroimy na kawałki, jeżeli mamy malutkie to zostawiamy całe. W rondelku rozgrzewamy masło i wkładamy marchewkę smażymy aż całe pokryją się masłem, po tym czasie zalewamy wodą tak by zakryć marchewki, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy ok 30 minut. Po tym czasie nie powinno już być wody, dosypujemy cukier i mieszamy aż ładnie pokryją się glazurą.
Podajemy pokrojone w grubsze plasterki roladki, do tego ziemniaczki pieczone i marchewka.
Smacznego!
Jedna odpowiedź
Wow. Smakowicie to wszystko wygląda! I na pewno smaczne.
Pozdrawiam