Menu+

Roladki z kurczaka w prosciutto z masłem ziołowym , pieczone ziemniaki i glazurowana marchewka

Opublikowano 13 grudzień, 2012 w Dania główne



Łatwy przepis na wykwintny obiad. Uwielbiam glazurowaną marchewkę, mogłabym ją dodawać do wszystkiego, a tu pasuje idealnie.

Składniki:
2 piersi z kurczaka
4 plastry szynki prosciutto
1/3 kostki masła
łyżka posiekanej pietruszki
2 ząbki czosnku
kilkanaście małych ziemniaczków
300g marchewki
25 g masła
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz

Zaczynamy od ziemniaczków. Obieramy lub jeżeli są młode to oskrobujemy ze skórki. Na patelni elektrycznej rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy oczyszczone i osuszone ziemniaczki, posypujemy dość obficie solą i pieprzem. Jeżeli nie posiadamy patelni możemy tak samo zrobić ziemniaczki w piekarniku. Pieczemy do miękkości i zezłocenia skórki.

Masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki oraz solą i pieprzem. Piersi z kurczaka rozkrawamy na pół i rozbijamy jak nacieniej. Oprószamy solą i pieprzem z obu stron.  Smarujemy każdy rozłożony filet masłem ziołowo- czosnkowym i zwijamy ciasno w cieniutką roladkę. Tak przygotowane roladki owijamy szynką prosciutto i smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia.

Marchewki obieramy i kroimy na kawałki, jeżeli mamy malutkie to zostawiamy całe. W rondelku rozgrzewamy masło i wkładamy marchewkę smażymy aż całe pokryją się masłem, po tym czasie zalewamy wodą tak by zakryć marchewki, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy ok 30 minut.  Po tym  czasie nie powinno już być wody, dosypujemy cukier i mieszamy aż ładnie pokryją się glazurą.

Podajemy pokrojone w grubsze plasterki roladki, do tego ziemniaczki pieczone i marchewka.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email



1 komentarz

  1. Wow. Smakowicie to wszystko wygląda! I na pewno smaczne.
    Pozdrawiam

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *