Ciekawy i zdrowy pomysł na obiad. Przepis pochodzi z kuchni czeskiej.
Składniki:
4 filety z piersi indyka ( po ok. 150 g)
40 g kaszy gryczanej
1 posiekana cebula
1 łyżka oleju
1 ogórek kiszony pokrojony w drobną kostkę
1 pęczek koperku posiekany
1 żółtko jaja
sól
pieprz cayenne
8 plasterków bekonu
1 łyżka masła
200 ml bulionu warzywnego
100 g śmietany 18 %
Kaszę gotujemy do miękkości, odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Na patelni podsmażamy cebulkę, dodajemy połowę koperku, żółtko, kaszę, ogórka sól, pieprz i mieszamy. Filety z indyka rozbijamy cienko i posypujemy z jednej strony solą i pieprzem. Na każdym układamy po 2 plasterki bekonu, układamy nadzienie z kaszy na całej powierzchni. Zwijamy i spinamy wykałaczką. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy roladki na złoty kolor. Wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem 30 minut. Wyjmujemy mięso na talerz, a do bulionu dodajemy śmietanę wymieszaną z solą, pieprzem i koperkiem. Mieszamy i ponownie wkładamy roladki.
Smacznego!