Menu+

Rolada z ziemniaków nadziewana warzywami i boczniakami duszonymi ze Smakowita Pajdą

Opublikowano 10 lutego, 2014 w Dania główne



SONY DSC

Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoim wspaniałym smakiem przypominającym babciny smalczyk, jednakże trzeba przyznać , że znacznie zdrowszy ze względu na to, że roślinny.

Składniki: ( dla 4 osób)
2 marchewki średniej wielkości
2 cebule
500 g boczniaków
smalczyk roślinny Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem
1 kg ziemniaków
100 g mąki ziemniaczanej ( lub odrobinę więcej w zależności od ziemniaków)
40 g masła
2 jajka
sól,pieprz
gałka muszkatołowa
1 białko
Sos:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
100 g śmietany 18 %
50 g śmietany 36 %
posiekany pęczek koperku

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, boczniki również ścieramy na tej samej tarce. Cebulę kroimy w cienkie piórka.
Na odrobinie oleju szklimy najpierw cebulkę, potem dodajemy marchew i boczniaki. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy 2 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda i dusimy jeszcze około 5 minut.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, tylko uważajmy, żeby ich nie rozgotować. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Przeciskamy przez maszynkę i mieszamy z roztopionym masłem, mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Wyrabiamy ciasto jak na kopytka, żeby nie lepiło się do rąk. 

Na blacie rozkładamy kawałek foli spożywczej, posypujemy ją mąką i rozwałkowujemy na niej ciasto ziemniaczane na grubość ok 0,5 cm. Na wierzch wykładamy farsz warzywny zostawiając z każdej strony 1 cm margines. Pozostawiony margines smarujemy rozmąconym białkiem. Z pomocą folii zwijamy roladę. Owijamy ją szczelnie folią spożywczą, a następnie jeszcze folią aluminiową. Wszystko musi być szczelne. W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Zawiniętą roladę wrzucamy na 25 minut do gotującej się wody.

Przygotowujemy sos koperkowy. W rondelku rozgrzewamy masło i dodajemy mąkę, tworząc zasmażkę, na koniec dodajemy obie śmietany i koperek. Podgrzewamy ok 3 minut.

Po wyjęciu odwijamy, kroimy w grubsze plastry i podajemy z sosem śmietanowo – koperkowym.

Smacznego!

Wpis bierze udział w konkursie – Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *