Pyszne risotto z zielonymi szparagami. Inspiracja przepis Roberta Makłowicza.
Składniki:
300 g zielonych szparagów
350 g ryżu do risotto
1 cebula
4 łyżki oliwy
ok 2 litry wody
łyżka masła
2 łyżki startego parmezanu
sól
pieprz
Szparagi gotujemy ok 10 minut w lekko osolonej wodzie. Od razu po wyjęciu hartujemy zimną wodą. Wywar ze szparagów zostawiamy. Odcinamy główki i odkładamy. Resztę kroimy w mniejsze kawałeczki. Połowę miksujemy za pomocą blendera.
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oliwie. Dodajemy ryż i smażymy aż ziarenka ryżu zrobią się szkliste.Dolewamy wywar ze szparagów i gotujemy ok 15 minut. Dodajemy szaragi pokrojone i zmiksowane (be główek). Całość podsmażamy aż płyn wyparuje a ryż zrobi się miękki (lekko al dente).
Dodajemy masło i świeżo starty parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy pod przykryciem na około 2-3 minuty.
Podajemy z główkami szparagów na wierzchu i odrobiną parmezanu.
Smacznego !
4 Responses
No tak, już wiosna idzie, szparagowe szaleństwo! 😉
W sklepach juz sie pojawiły i nie mogłam się oprzec 😉
Oj dawno nie robilam.
A tak lubie!
Wiosna za rogiem, beda szparagi!
Dziekuje za inspiracje.
🙂
Ja już znalazłam w sklepie a ze sie za nimi stęskniłam to od razu wzięłam dwa pęczki 😉