Nie ma jak grill, czy to na balkonie, na działce czy nawet na patelni w domu. Pyszne soczyste mięsko, do tego warzywka, grzanki i sosik. A wszystko dobrze przyprawione z Vegetą Natur.
Składniki:
Pierś z kurczaka curry:
2 piersi z kurczaka
2 łyżki Vegety Natur z curry
1 łyżka tymianku
1 łyżeczka papryki słodkiej
olej
Grillowane pikantne warzywa:
200 g pieczarek
3 cebule
1 główka czosnku – najlepiej młodego
1 cukinia
1 łyżka Vegety Natur pikantna z chilli
olej
Grzanki w 3 smakach:
Bagietka
masło
Vegeta Natur pikantna z chilli
Vegeta Natur z curry
Vegeta Natur z koperkiem
Sos:
duży jogurt grecki
2 ząbki czosnku
1 pomidor
Vegeta Natur z koperkiem
Przygotowujemy na początek kurczaka, by się zamarynował. Mieszamy ze sobą Vegetę Natur z curry, tymianek i słodką paprykę, dodajemy tyle oleju by powstała płynna marynata. Piersi z kurczaka tniemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do marynaty. Odstawiamy na co najmniej 1 h do lodówki.
Pieczarki obieramy, tniemy na mniejsze kawałki, chyba że malutkie to można zostawić w całości. Cebule kroimy na ćwiartki, cukinie w paski, a czosnek przekrawamy na pół, całą główkę, bez obierania. Wszystkie warzywa oprócz czosnku mieszamy z Vegetą pikantną z chilli i olejem w miseczce. Odstawiamy.
Przygotowujemy sos. Jogurt mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekanym pomidorem oraz Vegetą Natur z koperkiem.
Bagietkę kroimy na plastry, smarujemy masełkiem i posypujemy przyprawami, każdą kromką innym rodzajem Vegety.
Grillujemy piersi z kurczaka oraz warzywa, pod koniec grillujemy także grzanki na złoty kolor z obu stron. Wszystko podajemy razem z sosem.
Smacznego!
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura