Pupusa to kukurydziane małe tortille, ja jadłam akurat w wersji z mięsem mielonym, ale robi je się też z serem, do tego podaje się salsę z pomidorów i surówkę z białej kapusty.
Składniki:
2 szkl mąki
3/4 szkl ciepłej wody
sól
300 g mięsa wieprzowego w kawałkach
1/2 zielonej papryki
1/2 żółtej papryki
1/2 czerwonej papryki
1 mały pomidor
1 nieduża cebula
1 ząbek czosnku
Salsa:
2 świeże pomidory
cebulka dymka
świeża pietruszka
cukier, sól, pieprz
Surówka:
Biała kapusta
czerwona cebula
marchewka
sól, pieprz, cukier
Z mąki kukurydzianej i wody wyrabiamy jednolite ciasto, dodajemy także odrobinę soli.
Mięso podsmażamy na odrobinie oleju na patelni i studzimy. Ostudzone mięso wkładamy do pojemnika rozdrabniacza wraz z pomidorem, paprykami, cebulką i czosnkiem doprawiamy solą oraz pieprzem, miksujemy na gładką masę.
Z ciasta naoliwionymi dłońmi odrywamy małe kulki i spłaszczamy na placek, nakładamy nadzienie mięsne na środek i formujemy najpierw kulkę, którą następnie spłaszczamy na dość cienkie placuszki. Placuszki podpiekamy na rozgrzanej patelni z obu stron aż się zrumienią.
Przygotowujemy salsę. Wszystkie składniki salsy rozdrobnione przekładamy do pojemnika malaksera i miksujemy na gładką pulpę. Następnie przekładamy na patelnię i odparowujemy aż powstanie niezbyt gęsty sos, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Białą kapustę szatkujemy, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i starkowaną marchew, polewamy odrobiną oleju i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Odstawiamy by kapusta zmiękła i puściła soki.
Gorące pupusa podajemy z salsą i surówką z kapusty.
Smacznego!